Mektup Nasıl Yazılır? Mektup Örnekleri

Mektup Nasıl Yazılır?

Mektuplar; günümüzde telefon, internet gibi teknoloji ile haberleşme nedeniyle eski özelliğini kaybetmiş gibi görünse de; iş yerlerine, kişilere, resmi kurumlara hala mektup yazılmaktadır.
Sonuçta ne istediğimizi, ne zaman istediğimizi, neyi istediğimizi saygın güzel bir biçimde dile getirmek için kelimelerimizi ard arda dizeriz. Ancak hiç mektup yazmayanlara bu oldukça zor gelecektir.

Mektup dört bölümden oluşmalıdır

1. Hitap Bölümü: Bu bölümde mektubu yazdığınız arkadaşınız ise kime yazdığınız, resmi bir kurum ise hangi kuruma yazdığınız önemlidir ve sayfanın sol üst köşesine;
Sevgili arkadaşım, canım kuzenim, Canım oğlum, gibi ifadelerle; veya resmi bir kuruma iş mektubu yazıyor iseniz; Sayın Yönetici, Sayın ……. Müdürü,.. gibi ifadeler kullanmanız gerekir. Sağ üst köşeye ise bulunduğunuz yer il veya ilçeniz yazılır, virgül ile ayrılarak yanına günün tarihi atılır. (Ankara, 08 Kasım 2017) gibi. Hitap cümleniz bittiğinde ise virgül koyup arada 2 satır boşluk bırakarak ve paragraf yaparak giriş bölümüne geçebilirsiniz.

2. Giriş Bölümü: Bu bölümde ise mektubunuzun konusundan bahsederek, niçin yazdığınızı kısa cümleler ile anlatınız. Paragraf yaparak mektubun gelişme bölümüne geçebilirsiniz.

3. Gelişme Bölümü: Gelişme bölümünde ise; mektubunuzda neyi anlatmak istediğinizi, ne istediğinizi teferruatlarıyla bahsedebilirsiniz. Mektubunuzun asıl ana bölümü bu bölümdür ve bu bölüm birkaç paragraftan oluşabilir. Giriş bölümünde bahsetmiş olduğunuz kısa cümlelerinizi bu bölümde açıklayarak, ne istediğinizi, ne zaman istediğinizi, kimlerden bahsetmek istediğinizi paragraflar halinde anlatabilirsiniz. Paragraf yaparak mektubun sonuç bölümüne geçebilirsiniz.

4. Sonuç Bölümü: Mektubun sonuç bölümünde ise sağlık, esenlik, iyi dileklerinizi ve dostlarınıza selamlarınızı yazabilirsiniz. İş mektubu ise Saygılarınızı iletebilirsiniz.

Örnek:

Canım Kardeşim, Ankara, 08 Kasım 2017

İşlerimin yoğunluğu nedeniyle uzun zamandır sana yazamadığım için önce özür diliyorum. Uzun zamandır düşünce alış verişinde bulunamamıştık. Mektubumu Kurban Bayramında babamlara gidebilecek misin, orada görüşebilir miyiz diye haber almak için yazıyorum.

Kardeşim nasılsın, iyi misin, inşallah sağlığın yerinde olsun ki, bayramda babamlarda hep birlikte görüşebilelim.

Ben, kurban bayramı öncesinde yıllık iznimden 1 hafta alarak, babamlara gideceğim. Bayramı orada geçirmek istiyorum. Kurban bayramının son günü de Ankara’ya dönmek üzere yola çıkarım. Seni de çok özlediğim için bayramda başka bir planın yok ise babamlarda görmeyi isterim. İstersen dönüşte birlikte yolculuk yapar seni Bursa’ya bırakıp ben Ankara’ya yoluma devam ederim.

Mektubuma burada son verirken görüşmek ümidiyle seni kocaman öpüyorum. Sevgilerimle…

(İmza)
İsim

Hakkında admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir